O dictatură media în Moldova?

Teoretic, jurnaliştii selectează evenimentele în funcţie de importanţa fiecărui subiect. Să fie chiar aşa? Să vedem ce subiecte „importante” au fost prezentate publicului zilele acestea: „două fete au dansat pe mormântul bunicii”, „Mihai Ghimpu şi-a uitat mobilul la hotel”, „Documente secrete ale lui Voronin”, „cruci mistice la Drochia”, „câinii din capitală sunt asasinaţi cu sânge rece” etc.

Se creează senzaţia că a demarat un adevărat proces de debilizare în masă a populaţiei. Instituţiile media sunt pline de „gunoaie informaţionale”, nimicuri cu ajutorul cărora se încearcă distragerea publicului de la evenimente care ar trebui să fie centrale în mod normal. Sunt create nişte probleme imaginare, absurde, care sunt prezentate publicului drept cele mai „stringente”: „Cine va câştiga eurovisionul anul acesta?”, „ce soartă va împărtăşi Pavel Turcu?”, „câţi bani a plătit Voronin artiştilor pentru concerte?”, „cine sunt fetele care au dansat pe mormântul bunicuţei?”. Publicului i se livrează prostii tot mai noi şi mai noi. Vă puteţi convinge de acest lucru analizând toate titlurile celor mai importante organele media (PROTV, Unimedia, JurnalTV etc.).

Prin amalgamul de imagini, care bombardează creierul omului, se încearcă izolarea individului de lumea exterioară, înstrăinarea lui de toate procesele politice şi sociale reale din ţară. În locul acestor realităţi se instaurează o adevărată dictatură media.

Astăzi în capitală au avut loc aproximativ trei acţiuni de protest: pensionarii au cerut dreptate socială în centrul oraşului, un grup de tineri au protestat împotriva lichidării unor organe de presă şi un alt grup şi-a manifestat nemulţumirea faţă de cedarea teritoriului naţional statului vecin. Nici unul din aceste evenimente nu a ajuns în vizorul presei, pentru că „mass-media independentă” a considerat că acestea „nu sunt importante”. În realitate, patronii acestor instituţii media care controlează piaţa audiovizuală au decis, pur şi simplu, că aceste lucruri nu trebuie să fie văzute de publicul din Moldova.

Este îngrijorător ceea ce se întâmplă în ultimul timp. Încă niciodată presa din Republica Moldova nu a fost supusă unui asemenea control aşa cum este supusă acum. Există o tendinţă de instaurare a unui monopol în întreg spaţiul mediatic. Dacă în trecut un partid, prin intermediul unor instituţii de stat, încerca să preseze unele organe de presă, astăzi tot ce înseamnă instituţie media se află sub controlul absolut al unor grupuri de interese care au preluat prin minciună şi teroare puterea în stat.

Din păcate, dictatura care se instaurează în Republica Moldova este cu mult mai groaznică decât dictatura comunistă, pentru că dictatura media încearcă să infiltreze în minţile noastre, transformându-ne în „masă electorală”.

Vă rog să vă pronunţaţi voi asupra acestui subiect şi dacă sunteţi de acord, vă rog să propuneţi posibile soluţii de combatere a fenomenului.

Autor: Octavian RACU

Sursa:octavianracu.wordpress.com

Lasă un comentariu