La un an de la plecarea poetului Grigore Vieru in eternitate…

Asociatia culturala Pro-Basarabia si Bucovina, cu Asociatia Studentilor Basarabeni din Centrul Universitar Craiova, Societatea Nationala Ortodoxa a Femeilor Romane si Casa de Cultura „Traian Demetrescu” organizeaza in data de 19.01 2010 orele 08.45 la Mitropolia Olteniei, o slujba de pomenire a poetului Grigore Vieru la 1 an de la plecarea in eternitate, urmata de un recital de poezii din creatia marelui poet national sustinut la Casa de Cultura „Traian Demetrescu” la orele 10:00 de catre actorii Teatrului pentru Copii si Tineret Colibri si studenti basarabeni.

Sentimentu Grigorie Vieru – Cristian Neagu

Pagina pe care-ţi scriu, Grigore,

Tremură sub cel condei, de gând

Stârnit din frământările majore

Că aş putea pleca, mult prea curând.

Am visat nădejdea într-un labirint

Şi ne despărţea Grigore… o apă,

De casa basmului cu mărul troienit

Unde încă îmi aud, sufletul cum crapă.

Nu ne-am văzut de amar de vreme;

Ce-ţi fac ai tăi ? Tu ce mai scrii ?

Spre mine viaţa nu mai are semne

Şi-mi pun problema: „dincolo”  ce-o fi?

Mi-e tare frig Grigore de o vreme-ncoace,

Şi visez o nuntă căruia-i sunt mire;

Te las acum, de noapte-n bună  pace

Lăcrimând poemul, cu grea presimţire…

3 responses to “La un an de la plecarea poetului Grigore Vieru in eternitate…

  1. A trecut deja un an de cind nu il mai avem printre noi.In ziua cind a murit chiar am plins stiind ce MARE PATRIOT a murit

  2. Poezia lui Grigore Vieru e mesajul cumulat intr-o singura voce, intr-o singura inima a jertfelor de aproape un milion de basarabeni deportati, mobilizati, cazuti, infometai, distrusi fizic si moral in iuresul schimbator al soartei tipice basarabene intre 1940-1949. E plansul celora care n-au avut norocul sa supravetzuiasca, e singuratatea celora ramasi orfani e dorul dupa cei care nu se vor mai intoarce. Dupa lantzul acela de cataclisme geopolitice – Vierul e copilul ramas ca printr-o minune in viatza, care isi vede misiunea in a transmite, a vorbi, a trai pentru o intreaga generatzie disparuta. Paradoxal, dar in sufletul lui nu e loc de ura, razbunare ci de pietate fatza de viatza, fatza de dumnezeu, fatza de mama, de casa si patria incaputa in grai. Poezia sa ne chiama sa fim oameni, cu suflet mare, sublim, de asupra tuturor intemperiilor. Ea este adresata nioua. Iubiti-va! Ede ajuns ca au suferit altzii, nu mai trebuie sa suferitzi si voi pentru a intzelege cat e de pretzios sa fii mai intai OM de Omenie, indragostit in Viatza si in Oameni. Daca basarabenii sunt un pic altfel decat altii – o datoram si celor sapte ani de acasa si apoi de la scoala, mereu in aerul inmirezmat si bland al poeziei lui Grigore Vieru.

  3. Iubitor de … Eminescu … Basarabia … Romania.
    Dorind … Romania dodoloata. A plecat la Eminescu si … Todorovici, veghind … De la Nistru pan’ la Tisa …

Lasă un comentariu